Kilesandstranden utgör en av Kosterhavets pärlor ur natur- och kulturhänseende och är ett viktigt rekreationsmål för både boende och dagturister. Strömstad kommun har nyligen godkänt ett s.k. Start-PM på initiativ av en entreprenör för att utreda förutsättningarna för att anlägga en camping i anslutning till Kilesand och inom strandskyddat område. Detta hotar den unika miljö som Kilesand utgör.
Det finn flera anledningar till att planer på en camping just här är mindre bra. Det handlar t.ex. om:
Strandskydd
Skyddsvärda arter
Tillgänglighet
Det handlar inte om huruvida det skall finnas en camping på Sydkoster utan om vad som är en bra plats för en camping på sydkoster.
Koster, naturskyddsområdet och nationalparken måste göras tillgängligt för en bred allmänhet men exploatering av Koster bör ske på ett för ön hållbart sätt.
Strandskydd.
2010 beslöt Länsstyrelsen i Västra Götaland att skapa Naturreservatet Kosteröarna.
Syftet var att
”bevara ett särpräglat och artrikt kust- och skärgårdsområde samt angränsande havsområden i väsentligt oförändrat skick.”
Naturreservatet innefattar Kilesandsstranden."
Den övergripande bestämmelsen i Sverige omfattar ett strandskydd om 100 meter från vattnet. Länsstyrelsen har beslutat att utöka det strandskyddet till 300 m för bl.a. Koster.
Motivationen var:
”mycket höga värden för allmänhetens friluftsliv och/eller för växt- och djurlivet. Ett utvidgat strandskydd är nödvändigt”
Den planerade campingen skulle inkräkta på det skyddsområdet .
Skyddsvärda arter
Naturen och miljön på och omkring Kilesandstranden har ett mycket högt värde och innehåller en rad rödlistade arter. Ett exempel är Kostertisteln, eller Martorn som är fridlyst och utrotningshotad och som växer vid Kilesand och Kostersundets östra delar. Enligt Länsstyrelsens uppföljningsinventering från 2013 är Sveriges största bestånd av Martorn belägen på Kilesandsstranden.Informationsskyltar har satts upp på stranden och plantorna har även varit inhägnade för att skyddas.
Martorn och andra rödlistade arter (se faktaruta) finns i området för den planerade campingen.
Med den redan genomförda etableringen och dessutom en camping med 200 till 300 personer som ska vistas ovanför och på stranden så kommer Kostertisteln och andra rödlistade arter att allvarligt skadas och riskerar att försvinna helt från platsen.
Miljön på och ovanför Kilesandsstranden är oerhört känslig. Området består till största delen av sand och växtligheten finns endast på en tunn yta som lätts slits ned vid för hög belastning.
Tillgänglighet
Kilesandstranden är kanske en av de vackraste stränderna i norra Bohuslän. Det är Sydkosters längsta och finaste sandstrand. Den är ett signum för Sydkoster och lockar många besökare. Stranden är en viktig attraktion för nationalparken och på sommartid kommer dessutom ett stort antal badgäster som kommer över dagen från Strömstad.
Stranden och området runt omkring är också ett av de mest använda av allmänheten, inte bara för bad/strandliv utan för annan rekreation såsom vandring, jogging, naturbeskådning, samlingar mm. Allmänheten är såväl boende, fastboende, sommargäster som besökare till ön.
Den planerade campingen (enligt planansökan) kommer att ligga inom ett område mellan 80 meter och 150 meter från vattenkanten och är belägen mitt på Kilesandstranden. Uppskattningsvis kommer tältplatsen att uppta ca 30% av stranden. 100 tältplatser betyder att 200 - 300 personer kommer att bo och vistas dygnet runt precis i kanten av och på stranden. Kajakthyrning, bajamajor, duschar, sopstationer och grillplatser ska sättas upp inom området. Pga av sin omfattning och läget på campingen riskerar stora delar av stranden att tas över av campinggästerna och därmed förvandlas stranden till en campingplats. Detta kommer att bryta av stranden och göra den mindre framkomlig för allmänheten.
Detta kommer att påverka dels attraktiviteten för badturismen på Koster och från Strömstad och dels allmänhetens tillgång till stranden. Dvs badgäster, besökare till nationalparken och boende.
" I Sverige är martorn sällsynt och är därför listad som starkt hotad (EN) på naturvårdsverkets rödlista över hotade arter i Sverige." (Wikipedia)
”Anledningen till att Länsstyrelsen anser att ett utvidgat strandskydd behövs vid Strömstads kuststräcka (...) är att Bohuslän är ett av Sveriges mest värdefulla områden med avseende på strandskyddets värden, dvs rörligt friluftsliv samt växt- och djurliv.
(...)
..det är viktigt att långsiktigt hushålla med denna unika markresurs. Den vackra och tillgängliga naturen är en av Sveriges största tillgångar, både för de som bor här och för de som kommer som turister.
En förutsättning för detta är dock att det enskilda intresset av att bebygga mark behöver stå tillbaka för det allmänna intresset av långsiktigt tillgängliga strandområden för allmänhet och för växt- och djurliv.”
Ur Länsstyrelsens beslut 2016-07-15
Kilesand, rödlistade arter:
"Markvegegationen är ytterst värdefull och många sällsynta och rödlistade arter förekommer t ex
Grå stjälkröksvamp (Tulostoma kotlabae) EN,
Fransig stjälkröksvamp (T. fimbriatum) EN och
Stjälkröksvamp (T. brumale) NT
Naveljordstjärna (Geastrum elegans) EN,
Liten jordstjärna (Geastrum minimum) NT,
Dvärgjordsjärna (Geastrum schmidelii) NT.
Även sandtimotej (Phleum arenarium) VU och Martorn (Eryngium maritimum) EN
Rödlistade skalbaggar som förekommer är; Molnfläckbok Mesosa nebulosa (NT)
Lixus bardanae (NT).
I den östra delen av området finns ett
bestånd med bågstarr Carex maritima EN. "
Endangered (EN); Vulnerable (VU); Near Threatened (NT)
Ur "Skötselplan för naturreservatet Kosteröarna
i Strömstads kommun " Länsstyrelsen Västra Götaland
Email kontakt
info@kilesand.org